Ennakkosuosikit pitivät pintansa vaikka huipulla tuulikin voimakkaasti

Vaikka voimakkaat tuulenpuuskat riepottelivat tapahtumakeskuksen telttoja, saatiin viidennettä kertaa käytävän Pyhä Tunturimaraton presented by Garmin & La Sportiva -tapahtuman reiteillä ihailla Lapin maisemia myös auringonpaisteessa ja miellyttävän leudossa juoksusäässä. Tänä vuonna tapahtuma oli ensimmäistä kertaa NUTS:n (Northern Ultra Trail Service) organisoima.

Yhteensä Pyhä-Luoston kansallispuistossa kulkeville reiteille starttasi 535 juoksijaa, mikä oli myös tapahtuman osallistujaennätys. Hienoa tapahtumassa oli sekin, että osallistujat edustivat 16 eri kansallisuutta Yhdysvaltoja, Kanadaa ja Australiaa myöten, vaikka suurin osa osallistujista oli toki kotimaasta.

© Onevision.fi / Juha Saastamoinen

Buff Trail Tour Finland -osakilpailu, Tunturimaraton (43 km), oli ennakkosuosikkien ylivoimaista vetoa niin miesten kuin naistenkin sarjassa.

Miesten sarjassa Jere Pajunen kaunisti Henri Ansion vuoden 2016 reittiennätystä reilulla minuutilla, mikä oli jo toinen kerta tällä kaudella, kun Pajunen rikkoi pitkään kotimaan kilpailuja dominoineen Ansion reittiennätyksen.

Ensimmäisen kerran Pajunen paransi Ansion ennätystä kauden ensimmäisessä BTTF-kilpailussa Bodom Traililla. Ansio ei osallistunut Pyhä Tunturimaratonille tänä vuonna kansainvälisen eliittikisan osuttua päällekäin aikataulussa.

Maratonin alkuvauhtia vasemmalta lähtien: Esa Huttunen, Jere Pajunen, Eetu Nordman ja Jussi Kumpula. © Vesa Aurala

Naisten matkalla kotimaan polkukilpailuita hallinnut Maija Oravamäki teki myös naisen työn rikkoen Jaana Monosen reittiennätyksen vuodelta 2015 yli 17 minuutilla. Oravamäki teki ajallisesti selvän pesäeron ja saapui maaliin yli 40 minuutin erolla seuraavaan naiseen Susanna Tervoon, joka hänkin juoksi lupaavan hyvävoimaisen ja tasaisen kisan. Kolmanneksi maratonmatkalla juoksi Saila Koikkalainen, joka näin paransi asemiaan Buff Trail Tourin kokonaispisteissä nousten kympin kärkijoukkoon.

Maija Oravamäki © Onevision.fi / Juha Saastamoinen

Miesten sarjassa toiselle sijalle painoi Jussi Kumpula, jolle reitti selvästi sopii. Hän nappasi jo kolmannen kerran palkintosijan Tunturimaraton-kilpailussa. Kolmantena maaliin ehti Esa Huttunen, reilut 12 minuuttia voittajan jälkeen.

Seitsemän osakilpailun Buff Trail Tour Finlandilla kärkimies vaihtui jälleen. Pajunen nousi ykköseksi ja Tuomas Keisterikin kipusi kilpailun kuudennen sijansa turvin ohi sarjaa johtaneen Jussi Nokelaisen, joka ei Pyhä Tunturimaratonille osallistunut. Edellä mainuttu Henri Ansio on Tourin neljäs, mutta hänellä on vielä kaksi osakilpailua juoksematta tällä kaudella.

Tuomas Keisteri tuulettaa. © Onevision.fi / Juha Saastamoinen

Naisten Buff Trail Tour -asemiaan kärjessä vahvisti Oravamäki, toisena kokonaispisteissä on Mirva Purkunen (päivän 12.) ja kolmantena Hanna Jantunen, joka ei Tunturimaratonilla käynyt pisteitä keräämässä.

Tapahtumassa juostiin myös kaksi muuta matkaa: Tunturipuolikas ja Tunturikymppi. Molemmilla lyhyemmillä kilpailumatkoilla nähtiin suuria tunteita ja onnistumisia niin polkukonkareilta kuin lajin ensikertalaisiltakin.

© Onevision.fi / Juha Saastamoinen

Tunturipuolikas oli ainut matka, jolla palkintopallilla nähtiin myös kansainvälistä väriä, kun venäläinen Dmitrii Sushchikh’n taituroi kolmanneksi. Häntä ennen miesten sarjassa maaliin tulivat voittaja Juha Hyyryläinen ja Mikko Salervo.

Naisten puolimatkalla parhaimman ajan teki Annika Vaara, jonka jälkeen maaliin juoksivat Elli Virta ja Iida-Kaisa Manninen.

Tunturikympillä voitot menivät Heikki Salolle ja ennakkosuosikki Susanna Saapunkille, joka tunnetaan myös kilpahiihtäjänä. Niin Saapunki kuin miesten sarjassa ensimmäisenä maaliin tullut Ville Miettunenkin saivat kumpikin valitettavan aikasakon lähdettyään reitille ilman kaikkia säännöissä mainittuja pakollisia varusteita. Saapunkin kuroma kaula seuraaviin turvasi sijoituksen naisten kärjessä aikasakosta huolimatta, mutta Miettunen putosi miesten kakkoseksi.

Miesten kolmannelle sijalle pinkoi lyhyimmällä matkalla Jani Hurri, ja naisten sarjassa toiseksi ja kolmanneksi tulivat Emma Hokkila ja Meri-Tuuli Himanen.

© Onevision.fi / Juha Saastamoinen

Yleinen buumi polkujuoksun ja outdoor-lajien ympärillä näkyy myös Pyhä Tunturimaratonilla, joka ainoana Lapissa järjestettävistä isommista polkujuoksutapahtumista tarjoaa myös matalan kynnyksen lyhyitä, alle 30 kilometrin matkoja.

Mukana oli monia lajiin vasta tutustuneita osallistujia, jotka olivat hullaantuneita päästessään kokeilemaan rahkeitaan myös tunturimaastossa, upeissa kansallispuistomaisemissa.

Tapahtumat ovat selvästi monille turvallinen ja kannustava ympäristö tutustua juosten uusiin erämaihin, koska reitit on merkattu huolellisesti, mukana on väistämättä juoksukavereita, huoltopisteitä on matkan varrella ja pelastuskin on suunniteltu ja valmiudessa, mikäli jotain sattuisi.

Suunta Pyhä Tunturimaratonin osalta näyttää lupaavalta ja voi hyvin odottaa, että tapahtuma jatkaa kasvuaan niin osallistujamäärällisesti kuin myös kansainväliseen suuntaan NUTS:n polkujuoksuun erikoistuneen organisaation suojissa. Suunta on siis yhä ylöspäin!

© Onevision.fi / Juha Saastamoinen

 

 

 

 

Ensimmäistä kertaa Pyhä Tunturimaraton kisataan ihan NUTSina!

Pyhä Tunturimaraton on kuulunut joka kesäiseen Buff Trail Tour Finland -kiertueeseen vuodesta 2014. Erityisen tästä vuodesta tekee se, että Pyhä Tunturimaratonin taustaorganisaatio vaihtui talvella, ja nyt tapahtuma kuuluu NUTS-tuoteperheeseen, NUTS Karhunkierros– ja NUTS Ylläs Pallas -kilpailujen rinnalla. Aiemmin tapahtumaa järjesti enemmän hiihtokeskustoimintaan keskittynyt Pyhätunturi Oy.

Jo tälle kaudelle on ilmassa ollut mukavaa kasvua, mihin varmasti vaikuttanut monta asiaa, mutta epäilemättä myös se, että kaksi muuta NUTS-tapahtumaa ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa polkujuoksijoiden sydämissä. Nuo neljä kirjainta ovatkin monelle hyvin järjestetyn ja hauskan polkujuoksujuhlan synonyymi.

NUTS:n eli Northern Ultra Trail Service Oy:n toimitusjohtaja ja kahden muun NUTS-tapahtuman kilpailujohtaja Eero “Eppu” Lumme on innoissaan NUTS-polkujuhlien laajentamisesta Pyhätunturille.

– Upeaa on, että voimme levittää ilosanomaa nyt Pohjois-Suomessa lännestä itään, kun saimme mahdollisuuden myös Pyhä-Luoston ympäristön nostamiseen näkyvämmäksi osaksi polkujuoksukartastoa. Tästä tulee todella hieno kokonaisuus, ja on hirveän hauskaa lähteä Pyhätunturille katsomaan, kuinka polkujuoksijat ja kumppanit ottavat vastaan Tunturimaratonin NUTS:n pyörittämänä.

Tänä vuonna Pyhä Tunturimaraton -tapahtumassa on kolme eri matkaa: Tunturimaraton, joka on BTTF-osakilpailu, sekä Tunturipuolikas ja Tunturikymppi. Jos tilastoja seuraa, niin kasvua on selvästi vuoteen 2017. Tänä kesänä ilmoittautuneita eri matkoilla on yhteensä lähemmäksi kuusisataa henkeä, mikä tarkoittaa jo nyt noin 40 prosentin kasvua osallistujien määrässä edelliseen vuoteen nähden.

Tässä onkin selvästi hienoa potentiaalia loppukesän isoksi NUTS-karnevaaliksi kauden alkuun sijoittuvan Karhunkierroksen ja keskikesän Ylläs Pallaksen jatkoksi.

Kuva: Jaakko Posti

Tulevan viikonlopun sääennusteet lupailevat kisapäivälle kosteaa keliä, mikäli lauantain vastaisen yön sateet ja ukkoskuurot pitävät paikkansa. Näin ollen Lapin maisemille tyypilliset suo-osuudet voivat olla märkiä ja tunturien ja vaarojen rakkakivikko liukasta.

Buff Trail Tour Finland -osakilpailussa (42km) kiinnostavaa on, että miesten sarjan moninkertainen matkan voittaja ja reittiennätyksen haltija Henri Ansio ei ole mukana kisassa, koska samana viikonloppuna käydään Sveitsissä Golden Trail Seriesin Sierre Zinal -osakilpailu. Kotimaan kisojen ohella Ansio on tällä kaudella kiertänyt tätä kansainvälistä eliittitason sarjaa.

Naisista mukana on jo BTTF-kokonaispisteidenkin perusteella Suomen ykkösnainen, Maija Oravamäki. Viime vuoden voittaja Reetta Peltonen ei ole mukana, mutta esim. polkujuoksun MM-kisajoukkueessa tänä vuonna edustanut Eija Hartikainen on lähtöviivalla. Hartikainen oli myös Buff Trail Tourin viime vuoden kakkonen heti Oravamäen jälkeen. Myös Tourin tämän kauden kolmonen Mirva Purkunen juoksee maratonilla, ja nähdään varmasti kärkikahinoissa. Vauhtia ei puutu Susanna Tervoltakaan, joka oli toiseksi nopein NUTS Ylläs Pallas 30km -kisassa, vaikka kärsikin aikasakon tuloksissa.

Jännitystä tulee riittämään myös miesten Tunturimaratonilla, koska miesten kilpailussa on mukana Bodom Trailin ja Aulanko Tower Trailin voittaja sekä NUTS Ylläs Pallaksen 30 kilometrin reitin nopeiten taittanut, mutta aikasakon kärsinyt, Jere Pajunen.

Pajunen on ehdottomasti yksi ennakkosuosikki, mutta mieheltä ei ole vielä saatu pitkän matkan näyttöjä. Onkin mielenkiintoista, miten kauden lyhyiden kilpailuiden suvereeni kärkimies onnistuu vauhdin jaossaan maratonmatkalla.

Muita kärkipaikkaa kärkkyviä ovat epäilemättä Eetu Nordman, joka on voittanut lyhyet matkat sekä Bodom Traililla että NUTS Karhunkierroksella ja BTTF-rankingin kakkosmies Tuomas Keisteri. Molemmilla miehillä on puolellaan vankempi kokemus pitkistä matkoista ja vuorijuoksusta Pajusen taustaan verrattuna.

Muilla matkoilla kiinnostavaa seurattavaa on esimierkiksi Susanna Saapunkin juoksu Tunturikympillä, sillä juoksija näytti ylämäkikykyjään vast’ikään Dolomite Skyracen yhteydessä käydyssä vertikaalikilometrikilpailussa sijoittuen upeasti neljänneksi.

Kävipä tulosmittelöissä miten tahansa, tullaan tapahtumassa varmasti näkemään kirjava joukko voittajia. Koska Pyhä Tunturimaratonilta löytyy myös lyhyemmät kisamatkat (21km ja 10km), on se oiva tilaisuus myös aloittelijoille lähteä kokeilemaan tunturijuoksua Lapin maisemissa. Ennuste on, että itsensä voittajia on maalissa sankoin joukoin – ja sehän on näiden polkujuoksutapahtumien keskeisiä hienouksia ja tavoitteita.

Mitä mahdollisiin reittiennätyksiin tulee, on sää tietenkin olennainen tekijä ja liukkaus voi hidastaa kulkua. Sää siis vaikuttaa jokaisen osallistujan varustevalintoihin. Oman turvallisuuden vuoksi etenkin kenkävalinta on syytä tehdä sääolosuhteet huomioiden.

Aloitteleville polkujuoksijoille siis muistutuksena, että suositeltavaa on lähteä lyhyellekin matkalle kunnon polkujuoksukengillä, ettei liukastumisia ja varvaskolhuja satu rakkakivikossa suotta. Mikäli kengät vielä puuttuisivat, tapahtumakeskuksesta löytyy LaSportivan testikenkäasema, josta voi sopivat polkukengät ottaa kokeiluun ja lainaan kisan ajaksi.

Mahtavaa NUTS-viikonloppua kaikille niin Pyhätunturilla kuin kotikisastudioissakin!

 

Kisaa voit seurata nettisivujen ohella:

Facebook

Instagram

 

Pyhä Tunturimaratonin huoltopisteet ja tarjonta

Pyhä Tunturimaraton Presented by Garmin & La Sportiva -polkujuoksu koittaa tulevana lauantaina. Tapahtuman juoksureitillä  on 3 huoltopistettä,:

 • Karhunjuomalampi (kaikki sarjat)
 • Huttuloman autiotupa (Tunturimaraton ja Tunturipuolikas)
 • Latvavaara (Tunturimaraton).

Huoltopisteet on merkitty reittikarttaan. Huoltopisteillä on juomana vettä sekä Chimpanzeen sitruunan makuista energiajuomaa (gton, lakton, vegan). Huoltopisteillä ei ole mukeja, koska tapahtuma on kansallispuiston poluilla ja toki muutenkin haluat välttää turhaa roskaamista. Voit täyttää oman mukisi sekä pullon tai juomarakon huoltopisteiden juomakannuilla. Muista, että kannuista ei saa juoda suoraan. Vesi on tarkoitettu vain juotavaksi, ei päälle kaadettavaksi.

Juomien lisäksi tarjoamme suklaata (Fazer Sininen), sipsejä (Real Snacks Original), keksejä (Fazer Jaffa Pihlaja), suolakurkkua, merisuolaa sekä banaania. Erityisruokavalioille huolloista löytyy myös Brunbergin laktoositonta maitosuklaata.

Sipsit sopivat laktoositonta tai gluteenitonta ruokavaliota noudattaville sisältäen pelkästään perunaa, kasviöljyjä ja suolaa.

Palautuminen käyntiin juoksun jälkeen

Juoksun jälkeen maalissa saat palautettua energiavarannot Feelian kermaisella lohikeitolla (laktoositon) tai vegaanisella bataattikeitolla. Suolaisena lisänä maalista löytyy Real Snacksin Oatis Sea Salt -kaurasnackseja. Snacksit ovat laktoosittomia ja gluteenittomia.

Emme roskaa poluilla

Huoltopisteillä on roskikset. Tuo kaikki roskasi joko huoltopisteille tai maaliin roskiksiin. Muistathan, että maahan nakattu roska on pahimmillaan suorituksen hylkäyksen peruste.

Semi-Autonomy

Monet Suomen polkujuoksutapahtumat ovat ITRA:n (International Trail Running Association) hyväksymiä. Hyväksyntä myös velvoittaa järjestäjiä ja edelleen osallistujia täyttämään ITRA:n määräykset. Velvoitteiden vastapainoksi ITRA jakaa osallistujille onnistuneista suorituksista kelpoisuuspisteitä, joita voi hyödyntää ilmoittautuessa kansainvälisiin tapahtumiin, esimerkiksi UTMB:lle hakiessa.

Pyhä Tunturimaraton on tyypiltään “osittain itse huollettu”.  Osanottajat kantavat mukanaan eväänsä ja huoltopisteiden välillä tarvitsemansa juoman. Ulkopuolinen huolto on sallittu vain tapahtuman virallisilla huoltopisteillä Karhunjuomalammella, Huttulomassa ja Latvavaarassa.

Huoltopisteilä voit täydentää juomavarastot sekä syödä tarjolla olevia naposteltavia. Naposteltavia saa toki lastata vaikkapa mukiin ja sitten mutustella samalla kun keräät vauhtia seuraavalle etapille.

Omilta huoltajilta voit ottaa muuta evästäydennystä – mutta ainoastaan virallisilla huoltopisteillä. Muista tarkistaa Polkujuoksijan etiketti ennen tapahtumaa!

Liikuntaeduilla (Smartum, ePassi) ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua tapahtumiimme Smartum seteleillä ja -saldolla sekä ePassin SporttiPassilla. Valitettavasti rajallisten kykyjemme vuoksi muut setelit tai sähköiset saldot eivät ole tuettuja.

Lunastat ensin seteleitä, saldoja ym. vastaan voucher koodin. Teet ilmoittautumisen normaalisti, ja ilmoittautumislomakkeen lopussa annat saamasi voucherkoodin.

Huomaa nämä asiat:

 • Liikuntaetu on henkilökohtainen. Et voi maksaa toisen nimiin ilmoittautumista tai siirtää ilmoittautumista toisen nimiin. Veronalle ei tykkää tästä. Ja ylläripylläri, me ei tykätä jos veronallen nuttu alkaa hikoontumaan, joten häärätään siivosti.
 • Voit maksaa liikuntaeduilla vain osallistumismaksun. Bussit ja muut lisäpalvelut ilmoittautumisessa voit maksaa verkkomaksuna.

Smartum setelit

 • Lähetät setelit mielle. Ota yhteyttä info@nuts.fi ja kerromme sinulle lähetysosoitteen sekä saamme samalla spostiosoitteesi talteen voucherin toimittamista varten 😉
 • Vastaanotettuamme setelit lähetämme sähköpostiisi voucher koodin ilmoittautumisen kuittaamiseen.

Smartum saldo Polkuapissa

Smartum saldolla lunastat etukäteen meiltä voucherin, jolla kuittaat varsinaisen ilmoittautumisen:

 • Smartum saldolle löydät matkakohtaiset verkkomaksutuotteet. Polkuapp lähettää meille viestin maksusuorituksestasi
 • Lähetämme sinulle voucher koodin Polkuapin kertomaan sähköpostiosoitteeseen.

ePassin SporttiPassi

ePassilla maksaessasi lunastat etukäteen voucherin, jolla kuittaat varsinaisen ilmoittautumisen:

 • Ilmoita ePassiin liitetty puhelinnumero sekä matka info@nuts.fi osoitteeseen.
 • Toimitamme voucher koodin tehtyämme veloituksen.

Pyhä Tunturimaraton osaksi NUTS-polkujuoksuja

Vuoden 2018 polkujuoksuissa puhaltaa uusia tuulia kun Pyhä-Luoston kansallispuistossa juostavaa Pyhä Tunturimaratonia luotsaa jatkossa NUTSin polkujuoksutiimi.

Pyhän hiihtokeskustoiminnasta vastaava Pyhätunturi Oy on järjestänyt Tunturimaratonin vuodesta 2014. Tapahtuma on saanut kautta vuosien loistavan osallistujapalautteen, mutta tapahtumalle haluttiin löytää uusi vetäjä, koska hiihtokeskusyhtiön keskittyminen on talvibisneksessä.

– Halusimme Tunturimaratonille isännän, joka on vahvasti mukana suomalaisessa polkujuoksukulttuurissa. NUTSin organisaatiolla on vakuuttavat näytöt muun muassa NUTS Karhunkierros -tapahtuman kasvattamisesta Pohjoismaiden suurimmaksi polkujuoksutapahtumaksi. Uskomme, että NUTSin johdolla myös Pyhä Tunturimaraton lähtee kehittymään uusille urille, kertoo Jusu Toivonen, Pyhätunturi Oy:n kehitysjohtaja.

NUTSin ja Pyhätunturi Oy:n välinen sopimus on kolmivuotinen ja siinä on optio jatkosta. Tapahtuman taustakumppanit vahvistuvat myös, kun GPS-laitteista tunnettu Garmin ja polkujuoksukenkien sekä varusteiden valmistaja La Sportiva tukevat tapahtumaa. Uusien kumppanien myötä tapahtuman koko nimeksi tulee Pyhä Tunturimaraton presented by Garmin & La Sportiva.

Matkavaihtoehtoina ovat tutut ja upeat 43 / 21,5 / 10,5 kilometriä. 43 kilometrin matka jatkaa myös yhtenä Buff Trail Tour Finlandin (BTTF) osakilpailuna.

NUTSin organisaatio ja Pyhätunturi Oy ovat tehneet yhteistyötä jo useamman vuoden ajan muun muassa Tunturimaratonin ajanottopalvelun osalta, joten osapuolet ovat toisilleen tutut.

– Aivan mahtavaa saada uusi upea tapahtuma joukkoomme! Suomen vanhin kansallispuisto tarjoaa letkeät polut meille polkujuoksun harrastajille. Useamman tapahtuman tuotanto mahdollistaa myös kokonaisuuden kehittämisen entistä laadukkaammaksi, Eero “Eppu” Lumme, Northern Ultra Trail Service – NUTS oy:n toimitusjohtaja kommentoi yhteistyötä.

Pyhä Tunturimaraton ilmoittautuminen alkaa 2.1.2018 kello 18.

Lisätiedot

NUTS: Toimitusjohtaja Eero Lumme, 040 6605 280, eppu@nuts.fi

Pyhätunturi Oy: Jusu Toivonen, Kehitysjohtaja, 0400 749 512, jusu.toivonen@pyha.fi

Northern Ultra Trail Service – NUTS oy keskittyy polkujuoksutapahtumien järjestämiseen: vaativat kansainväliset polku-ultrat NUTS Karhunkierros ja NUTS Ylläs Pallas sekä mäkijuoksutapahtuma NUTS Köykkyri. Kauden 2018 uutuutena mukaan tulee Pyhä Tunturimaraton.

Pyhätunturi Oy on osa Rukakeskus-konsernia, joka on vastannut Pyhän rinnetoiminnoista vuodesta 1987 ja Rukan rinnetoiminnoista vuodesta 1973 lähtien. Se on Suomen johtavia matkailuyrityksiä ja hiihtokeskustoimialan markkinajohtaja 20 % osuudella hissilippujen myynnistä. Ydinosaamistamme on rinneliiketoiminta, mutta harjoitamme Rukalla ja Pyhällä myös majoitus-, rinneravintola-, vuokraamo- ja myymälätoimintaa. Liikevaihtomme on n. 25 miljoonaa euroa ja työllistämme n. 160 henkilöä.